Keresés

Szavazás

MeseMátka

Fontos a mese. Fontos az olvasás. Gyermekkönyvek, amelyeket érdemes olvasni.

Utolsó kommentek

  • Jánoska12: Szerintem ilyen könyvekre nem feltétlenül kell költeni. Minden idő kérdése, úgyis magyarázni kell ... (2011.02.14. 14:26) Mit, miért, hogyan?
  • Pepeanya: Tisztelt Dr. Pákozdi Imre úr! Nem akartam a blogot terhelni a válasszal, de a megadott e-mail cím... (2008.10.12. 14:06) A jó és a rossz
  • Dr. Pákozdi Imre: Pepeanya! Mondja már meg kérem, hogy miért teszi közzé a saját maga által hitt illemszabályokat? N... (2008.10.12. 01:37) A jó és a rossz
  • kötözködő: Ez tényleg jó könyv, mármint aranyos, kedves. Az oldal jobb szélére nézve biztos a Libriben is leh... (2007.12.25. 21:28) Télapó és Ezüstmackó
  • Moly: Ez a könyv nagyon tetszik a gyermekeimnek. Valóban szórakoztató, bájos és tanulságos mese testvére... (2007.12.13. 23:55) Télapó és Ezüstmackó
  • Utolsó 20

Tudtad?

2008.09.09. 14:22 | Pepeanya | Szólj hozzá!

...hogy azok a gyermekek, akiknek a szülei otthon rendszeresen mesélnek, az iskolába kerülés idejére 1-1,5 évnyi előnyben részesülnek intelligenciahányadosuk tekintetében, mint a mesét nem hallgató társaik?

Miért van ez így? Azért mert a gyermekeknek hatalmas szükségük van a mesék által keltett belső képekre - álmokra, fantáziákra -, mivel ezek segítségével dolgozzák fel a napi történéseket, belső feszültségeket, konfliktusokat. Először csak fantázia, ami aztán a gyerekek egymás közti kommunikációjában is megjelenik, később szerepjátékká, mozgásos játékká alakul. A mozgás közben pedig megkezdődik az endorfin-termelés, amely már önmagában feszültségoldó. 

És mi történik azokkal a gyerekekkel, akik a tévétől, a videotól, a számítógéptől kapják a "mesét"? A készen kapott képek nem alkalmasak a saját belső képek kialakítására, így elmarad a "feldolgozó" munka. Elmarad a mozgás, ami feszültséget és agressziót okoz. Másrészt, a filmekben, rajzfilmekben megnyilvánuló agressziót szintén nem tudja feldolgozi, leutánozni viszont annál inkább, az ezt néző kisgyermek.

 

A nyáron Peti fiamnak volt egy "félős" korszaka. Megijedt egy mesétől, amit a tévében látott...Ha nem láttam volna, nem hiszem el, hogy az Én kicsi pónim egyik részében, egy gonosz lénytől ijedt meg, aki ellopta a pónik árnyékát. Azóta nem nézünk tévét, és a gyermekem újra alszik, nevet és nem fél a sötétben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesematka.blog.hu/api/trackback/id/tr43655511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása