Keresés

Szavazás

MeseMátka

Fontos a mese. Fontos az olvasás. Gyermekkönyvek, amelyeket érdemes olvasni.

Utolsó kommentek

  • Jánoska12: Szerintem ilyen könyvekre nem feltétlenül kell költeni. Minden idő kérdése, úgyis magyarázni kell ... (2011.02.14. 14:26) Mit, miért, hogyan?
  • Pepeanya: Tisztelt Dr. Pákozdi Imre úr! Nem akartam a blogot terhelni a válasszal, de a megadott e-mail cím... (2008.10.12. 14:06) A jó és a rossz
  • Dr. Pákozdi Imre: Pepeanya! Mondja már meg kérem, hogy miért teszi közzé a saját maga által hitt illemszabályokat? N... (2008.10.12. 01:37) A jó és a rossz
  • kötözködő: Ez tényleg jó könyv, mármint aranyos, kedves. Az oldal jobb szélére nézve biztos a Libriben is leh... (2007.12.25. 21:28) Télapó és Ezüstmackó
  • Moly: Ez a könyv nagyon tetszik a gyermekeimnek. Valóban szórakoztató, bájos és tanulságos mese testvére... (2007.12.13. 23:55) Télapó és Ezüstmackó
  • Utolsó 20

A jó és a rossz

2008.10.08. 13:23 | Pepeanya | 2 komment

Címkék: gyermek rossz

Bettelheim könyvénél maradva, a pszichológus részletesen ír a jó és a rossz párharcáról a mesékben.

A klasszikus mesékben a jó és a rossz egyaránt megtalálható valamelyik szereplőben. Mivel a mesehősök a végletekig leegyszerűsítettek, inkább típusok, mint egyéniségek, így egy mesehős vagy jó, vagy rossz. A történetek pedig a jó és a rossz közötti küzdelemről szólnak.

A gyerekek számára a rossznak, a gonosznak is van vonzereje - a boszorkány varázsereje pl. -, és nem egyszer ezek a gonosz mesehősök felülkerekednek, persze csak a mese végéig. A gonosz a történet végén elnyeri méltó büntetését, de a gyermek számára nem ez jelenti az erkölcsi élményt. Mint az életben, itt sem a büntetéstől való félelem tartja vissza a bűntől az embert, hanem az a meggyőződés, hogy nem éri meg. A gyermek ezt tanulja meg: nem éri meg rossznak, gonosznak lenni. 

A gyermek azonosul a főhőssel, együtt csinálja végig vele a próbákat, együtt győzedelmeskedik és ez az azonosulás vési bele az erkölcsi törvényeket. A gyermek nem azért azonosul a hőssel, mert az jó, hanem azért, mert szimpatikus neki. Vagyis nem jó akar lenni, hanem a hősre akar hasonlítani. Ha történetesen ez a jó szereplő, akkor jó akar lenni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mesematka.blog.hu/api/trackback/id/tr4703249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Pákozdi Imre 2008.10.12. 01:37:05

Pepeanya! Mondja már meg kérem, hogy miért teszi közzé a saját maga által hitt illemszabályokat? Nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy maga gondolja! Feleslegesen nem kéne okoskodni, vagy talán maga pszihológus? Mert akkor elnézését kérem! Milyen rejtett komplexusai vannak, ami által muszáj, azaz kitőr magából: "na majd én megmondom a frankót, mert CSAK én tudom jól!"
Maga elvan tévedve!
Nézzen előbb magába, mielőtt másokról ítélkezne!

Ui: Ezt a korábbi blogbejegyzéseihez fűztem hozzá

Dr. Pákozdi Imre

Pepeanya 2008.10.12. 14:06:11

Tisztelt Dr. Pákozdi Imre úr!

Nem akartam a blogot terhelni a válasszal, de a megadott e-mail címéről "kézbesíthetetlen" megjegyzéssel visszajön a levelem; válasz nélkül viszont nem hagyhattam. Csak remélni merem, hogy annyi időre még benéz a blogba, hogy elolvassa a válaszomat.

Először is, köszönöm, hogy olvassa a blogomat.

Másodszor, elnézést kérek, semmiképpen nem állt szándékomban ekkora indulatot kiváltani Önből.

Nem értem pontosan mire gondol, de kérem, ne ítélkezzen anélkül, hogy ismerne. Egy kétgyermekes édesanya vagyok, aki ugyanúgy küszködik a gyermeknevelés feladatával, mint bárki más. Nagyon sok hibával természetesen. Nem gondoltam soha, és most sem gondolom, hogy tudok mindent, sőt! Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok még a tanulnivalóm, nemcsak ezen a téren, de az élet sok területén. De igyekszem, és tanulok szorgalmasan.

A Mesemátka blogra visszatérve: ennek a blognak a célja egyrészt az olvasás népszerűsítése, pontosabban az, hogy minél több szülő olvasson a gyermekének. Higgye el, ezen a téren vannak ismereteim, hiszen gyermekeim révén sok szülővel kapcsolatba kerülök, vagyis előttem van egy minta, ami bizony azt mutatja, hogy sok családban nem olvasnak a gyermeknek. Mivel ez a cél határozza meg a hozzászólások tartalmát, nyilván próbálok „jó példával” elöl járni, tehát leírom, hogy én mit teszek annak érdekében, hogy a gyermekeim minél több élményhez jussanak a könyvek által.

Talán igaza van, ez sokak szemében tűnhet okoskodásnak, ez eddig még soha nem jutott eszembe.

A blog másik - nem titkolt – célja az, hogy vásárlókat szerezzek, akik az én blogomon keresztül rendelnek a Libritől könyvet, mivel a blog a Libri partnerprogram jegyében készült. Ezért szintén csak olyan bejegyzések születhetnek, amelyek dicsérik az adott könyveket, amelyek azt mutatják be, hogy számunkra miért volt hasznos az adott könyv.

Nem, nem vagyok pszichológus. És – talán – rejtett komplexusaim sincsenek. Amit írt, megdöbbentett, de elgondolkodtatott.

Köszönöm, hogy időt szánt válaszom elolvasására.

Tisztelettel és üdvözlettel: Sárosiné Szabó Tímea (Pepeanya)
süti beállítások módosítása