Keresés

Szavazás

MeseMátka

Fontos a mese. Fontos az olvasás. Gyermekkönyvek, amelyeket érdemes olvasni.

Utolsó kommentek

  • Jánoska12: Szerintem ilyen könyvekre nem feltétlenül kell költeni. Minden idő kérdése, úgyis magyarázni kell ... (2011.02.14. 14:26) Mit, miért, hogyan?
  • Pepeanya: Tisztelt Dr. Pákozdi Imre úr! Nem akartam a blogot terhelni a válasszal, de a megadott e-mail cím... (2008.10.12. 14:06) A jó és a rossz
  • Dr. Pákozdi Imre: Pepeanya! Mondja már meg kérem, hogy miért teszi közzé a saját maga által hitt illemszabályokat? N... (2008.10.12. 01:37) A jó és a rossz
  • kötözködő: Ez tényleg jó könyv, mármint aranyos, kedves. Az oldal jobb szélére nézve biztos a Libriben is leh... (2007.12.25. 21:28) Télapó és Ezüstmackó
  • Moly: Ez a könyv nagyon tetszik a gyermekeimnek. Valóban szórakoztató, bájos és tanulságos mese testvére... (2007.12.13. 23:55) Télapó és Ezüstmackó
  • Utolsó 20

Olvasási nehézségek

2007.11.01. 18:17 | Pepeanya | 1 komment

Igen Moly, igazad van.:-) Több oka is van annak, hogy valaki nem olvas.

Utánanéztem az olvasási nehézségeknek, vagyis a diszlexiának.

Már óvodás korban, iskolakezdés előtt vannak jelek, amelyek valószínűsíthetik a diszlexiát. Ilyen pl., hogy a kisgyermek mozgása bizonytalan, késve tanul meg beszélni, nem tanul meg esetleg vonalon belül festeni, színezni. Saját szavakat alkot, vagy beszédhibái vannak.

Iskolakezdés után feltűnő lehet, hogy nehezen jegyzi meg a betűket, számokat, nehezen tanul meg verseket. Gyakran dörzsöli a szemét, elmosódottnak látja a betűket.

Ezen kívül még számtalan jele van a diszlexia gyanújának, akit komolyabban érdekel, annak érdemes ellátogatni a www.beszed.hu és a www.tanulasmodszertan.hu oldalakra.

Amikor én kisiskolás voltam, még nem volt szó a diszlexiáról. Lehet, hogy sok társam szenvedett ettől, de sajnos ők voltak a lusták, rossz tanulók, figyelmetlenek stb. Szerencsére ma már felismerték a szakemberek a diszlexia létét és tüneteit, és komoly módszereket, gyakorlatokat dolgoztak ki arra, hogy a diszlexia tüneteit enyhítsék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesematka.blog.hu/api/trackback/id/tr36215444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moly 2007.11.05. 14:02:53

Igen, egyre több kisgyermeknél, inkább kisiskolásnál diagnosztizálnak hasonló zavart. Azonban az olvasás öröme mégiscsak otthonról hozható leginkább. Nálunk is szinte kötelező az esti mese olvasás, igaz, néha ki kell hagyni ezért vagy azért. Sokan azt sem tudják, mit is kéne olvasni a gyermeknek. Ismerek olyan három évest, aki Benedek Elek meséit hallgatja, holott szerintem neki elég lenne a képes, "interaktív" mesélés. A kép nélküli, tanulságokat tartalmazó meséket az iskolás korra kéne hagyni.
süti beállítások módosítása