Keresés

Szavazás

MeseMátka

Fontos a mese. Fontos az olvasás. Gyermekkönyvek, amelyeket érdemes olvasni.

Utolsó kommentek

  • Jánoska12: Szerintem ilyen könyvekre nem feltétlenül kell költeni. Minden idő kérdése, úgyis magyarázni kell ... (2011.02.14. 14:26) Mit, miért, hogyan?
  • Pepeanya: Tisztelt Dr. Pákozdi Imre úr! Nem akartam a blogot terhelni a válasszal, de a megadott e-mail cím... (2008.10.12. 14:06) A jó és a rossz
  • Dr. Pákozdi Imre: Pepeanya! Mondja már meg kérem, hogy miért teszi közzé a saját maga által hitt illemszabályokat? N... (2008.10.12. 01:37) A jó és a rossz
  • kötözködő: Ez tényleg jó könyv, mármint aranyos, kedves. Az oldal jobb szélére nézve biztos a Libriben is leh... (2007.12.25. 21:28) Télapó és Ezüstmackó
  • Moly: Ez a könyv nagyon tetszik a gyermekeimnek. Valóban szórakoztató, bájos és tanulságos mese testvére... (2007.12.13. 23:55) Télapó és Ezüstmackó
  • Utolsó 20

Bálint Ágnes

2008.11.05. 15:21 | Pepeanya | Szólj hozzá!

Címkék: mazsola kotkoda frakk kukori

 

Sajnos, csak múltidőben beszélhetünk már erről a nagyszerű emberről, aki rengeteg gyermeknek szerzett felejthetetlen élményeket. Bálint Ágnes 2008. október 24-én, egy nappal 86-ik születésnapja után hunyt el. 

Ars poetikáját így fogalmazta meg: "A mese arra való, hogy a kisgyerek már a legkorábbi időkben kellemes benyomásokat szerezzen. És ha minden jól megy, míg felolvassa neki, a szülő is változik."

 Bálint Ágnes József Attila díjas író - szerkesztő - dramaturg volt. A Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, a televíziózás hőskorának meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt mesesorozat, hangjáték, mese és meseregény írója, fordítója.

 

1958. február 1-én belépett az újonnan alakult Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályára, ahol szerkesztő-dramaturgként kis híján harminc évig, 1986-os nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A TV hőskorában munkatársaival, Kelemen Endrével, Rockenbauer Pállal és Tarbay Edével alakították ki a magyar gyermek- és ifjúsági tévéműsorok kereteit. Bálint Ágnes a meseműsorok alapjait teremtette meg. Az ő ötlete alapján született meg a Tévé-maci és a Cicavízió monoszkópja. 

A naponta jelentkező, kezdetben a tévébemondók által felolvasott esti meséket lassan felváltotta apró bábjelenetekkel. 1961-ben havonta egy-egy félórában jelentkezett a Mi újság a Futrinka utcában? című bábsorozat, ezt követte a Mazsola, szintén bábsorozat, több folytatásban.

A bábfilmek után következtek a rajz-, majd papírkivágásos mesesorozatok: Kukori és Kotkoda, Frakk stb.

1968-ban indította útjára a Kuckó-t, amely az első környezetvédő műsorként a gyerekek természet- és sportszeretetét kívánta kibontakoztatni.

Szerkesztőként és dramaturgként a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom neves képviselőivel dolgozott együtt (Csukás István, Marék Veronika, Tarbay Ede stb).

 

Az ő nevéhez fűződik a Magyar népmesék első csokorba gyűjtése, vagy a Vizipók, Csodapók sorozat, amely a gyerekeket megismerteti az élővilág olyan kevésbé közkedvelt egyedeivel, mint a rovarok vagy a pókok.

Mesesorozataiért és a Kuckó című műsoráért számos alkalommal kapott nívódíjat.

 

"Életem fénypontja a Tévé volt."

Közben több mesét és mesejátékot írt a Magyar Rádió Ifjúsági osztályának - onnan indult el A Szeleburdi család - meséi jelentek meg a különböző gyermekújságokban (Kisdobos, Dörmögő Dömötör), sokat fordított, és eközben számtalan meseregényt írt.

1962-től szinte évente jelentek meg könyvei a Móra könyvkiadónál: a Mi újság a Futrinka utcában?, a Mazsola-könyvek, a Frakk-kötetek, stb. A Szeleburdi család-ból és a Hajónapló-ból Palásthy György két ifjúsági filmet rendezett.

 

 

Számos külföldi filmsorozat magyar szövege neki köszönhető (pl. Rumcájsz a rabló, Kacsa Kázmér kalandjai, Héraklész, Állatolimpia, Garfield stb).

Kevésbé ismert az 1988-ban újszerű technikával, a Karsai pantomim együttes, Kern András és Kútvölgyi Erzsébet közreműködésével készült Szimat Szörény című sorozat, amelynek zenéjét Oroszlán Gábor és Oroszlán György szerezte.

Utolsó meseregénye a Vízitündér, Vízimanó 2000-ben jelent meg.

1998-ban Vecsés díszpolgárává választották, 2000-ben Szent Imre díjat kapott, szülőfaluja pedig Adonyért emlékéremmel tüntette ki .

"Csodaszép életem volt. Meseszép."

Bálint Ánges könyvei 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesematka.blog.hu/api/trackback/id/tr6751460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása